Home Organisatie Uitslagen Verenigingen Berkelschutters Schema's Foto's Diversen


Over het schieten met luchtgeweer


diabolo

De leden van Schietbond GEB beoefenen de luchtschietsport. Met andere woorden, er wordt geschoten met luchtgeweren. Daarbij worden 4,5 mm kogeltjes van het type Diabolo gebruikt. Luchtgeweren zijn relatief ongevaarlijk (uiteraard wordt er vooral bij de jonge leden streng op gelet dat veilig met de wapens wordt omgesprongen). In tegenstelling tot vuurwapens heb je bij luchtgeweren (nog) geen vergunning nodig.

Er kan bijna altijd met een luchtgeweer van de vereniging worden geschoten. Het gebruik van kaarten en kogeltjes is meestal bij de vaak relatief lage contributie inbegrepen.

Overigens hebben de meeste oudere schutters een eigen luchtgeweer. Dat kun je helemaal naar eigen wens instellen. Bijvoorbeeld: iedereen kijkt op een eigen manier door de zogenaamde diopter; het kan nodig zijn de kolf te verlengen of van hoogte te wijzigen, etc. Ook hebben veel schutters een complete schietuitrusting bestaande uit een schietjas, schietschoenen en soms ook een schietbroek. De jas en broek zijn van stevig canvas gemaakt waardoor je steviger staat. Verder hebben we een schiethandschoen voor de steunende hand. Ook schieten de fanatiekere schutters vaak met eigen kogeltjes die op een testbank het beste bij het luchtgeweer blijken te passen. Dit maakt het allemaal wel duurder voor schutters die 'hogerop' willen, maar vaak begint men toch met 2e-hands spullen. Ook gaan de spullen erg lang mee (tot wel 20 jaar of langer) waardoor de afschrijving per jaar erg meevalt.

fwb700 fwb


Borculo, april 2023, HM Privacyverklaring