Home Organisatie Uitslagen Verenigingen Berkelschutters Schema's Foto's Diversen


In het vizier nummer 6: sv Haak en Hoek


In 1993 en 1994 had Arjan Klein Hazebroek gesprekken met afgevaardigden van alle schietverenigingen binnen Schietbond GEB. Dit werd gebracht via de rubriek "In het vizier" binnen de toenmalige GEB-bode. De GEB-bode was een maandelijks verspreid boekje met een aantal artikelen waarvoor naast Arjan vooral de toenmalige secretaris van de GEB, J.C. de Bruijn van SV de Kroon Eibergen, had getekend. Toen was er overigens nog sprake van 12 verenigingen. SV de Grensschutters heeft ondertussen afscheid genomen van Schietbond GEB.

Vorige gesprek   Volgende gesprek

Het zesde artikel, een gesprek met afgevaardigen van sv Haak en Hoek:

Vóór 1966 schoot s.v. De Grensschutters al bij café Haak & Hoek, maar deze vereniging verlegde haar activiteiten op een gegeven moment naar café-restaurant De Keet. Sindsdien is de s.v. Haak & Hoek "vaste gast" bij het gelijknamige café aan de Winterswijkseweg in Eibergen. Tot tevredenheid van zowel de waard als zijn gasten. Op het moment van interview wordt er zelfs eendrachtig en driftig verbouwd aan de schietaccommodatie. Zo wordt het aantal banen met twee uitgebreid tot zeven stuks, verbetert men de verlichting en verdwijnt de "zitruimte" achter de banen. Bovendien krijgt de ruimte achter de banen een multifunctioneel karakter. Met een beetje goede wil is alles net voor het begin van de competitie 1994/1995 klaar.

We zijn benieuwd!

Ten tijde van de oprichting spelen namen als Toebes, Bongers en Ten Hoopen. Enkele van deze namen komen we ook nu nog tegen, al betreft het in nu hun nazaten. Schoot men eerst in de achterzaal van café Haak & Hoek op een viertal opzetbare banen, begin jaren zeventig week men uit naar de schuur en kreeg men de beschikking over vijf permanente banen.

Naast de G.E.B.-competitie organiseerde men in het verleden o.a. kleiduivenschieten en bingo's. Respectievelijk kostenoverwegingen en tegenvallende animo deed s.v. Haak & Hoek besluiten om deze nevenactiviteiten te staken. In 1993 is gestart met een buurt-/bedrijvenschiettournooi met vrije aanmelding. Dat dit aansloeg bewijzen de 80 schutters die het eerste jaar deelnamen.

Dat belooft nog wat!

Een aantal leden doet mee aan een soort van openingstournooi voor het nieuwe schietseizoen van Meddose schietverenigingen. Uiteraard ontbreekt de jaarlijkse feestavond niet!

Het merendeel van de leden schiet met de zes verenigingsbuksen. Onlangs werden drie oudere exemplaren vervangen door fonkelnieuwe. Haak & Hoek heeft het goed voor met haar leden. Zo werd een aantal jaren geleden het 25-jarig bestaan niet herdacht met een receptie, maar werd (in overleg met de leden) besloten om dit heuglijke feit te vieren met een uitstapje naar de Moezelfeesten in Duitsland. Dit weekend werd een groot succes en is zeker voor herhaling vatbaar.

Het aantal leden van Haak en Hoek zit al enige jaren rond de 25 à 28 leden. Veel jonge leden trouwens. Gerichte ledenwerfacties o.i.d. worden niet gehouden. Haak & Hoek moet het hebben van de mond op mond reclame. Dat werkt goed.

Over de G.E.B.-competitie is men tevreden. De anderhalve competitie 1993/1994 in de C-klasse is zeer goed bevallen. Minder enthousiasme ontvangen zowel het schieten op de maandagavond als de verlotingen tijdens de feestavonden. Voor nieuwe schutters voelt men wel voor een systeem van herklassering halverwege de competitie.

Eigenlijk is s.v. Haak & Hoek een heel tevreden vereniging. Het draait lekker op dit moment en wensen ten aanzien van de toekomst heeft de vereniging eigenlijk niet. Gewoon zo doorgaan is het motto.

Voor s.v. H.S.V. uit Haarlo heeft men de volgende vraag: Kunnen we het komende seizoen veilig schieten in Haarlo? Of hebben we gasmaskers nodig?

Het antwoord leest u in de volgende G.E.B.-bode.

Arjan Klein Hazebroek.

Vorige gesprek   Volgende gesprek

Borculo, april 2023, HM Privacyverklaring