Home Organisatie Uitslagen Verenigingen Berkelschutters Schema's Foto's Diversen


In het vizier nummer 11: sv SIOS


In 1993 en 1994 had Arjan Klein Hazebroek gesprekken met afgevaardigden van alle schietverenigingen binnen Schietbond GEB. Dit werd gebracht via de rubriek "In het vizier" binnen de toenmalige GEB-bode. De GEB-bode was een maandelijks verspreid boekje met een aantal artikelen waarvoor naast Arjan vooral de toenmalige secretaris van de GEB, J.C. de Bruijn van SV de Kroon Eibergen, had getekend. Toen was er overigens nog sprake van 12 verenigingen. SV de Grensschutters heeft ondertussen afscheid genomen van Schietbond GEB.

Vorige gesprek   Volgende gesprek

Het elfde artikel, een gesprek met de heren Buunk en Stomps van sv SIOS:

Met de heren Buunk en Stomps sprak ik over sv SIOS, hetgeen staat voor Schieten Is Onze Sport. Opgericht op 7 oktober 1951 (de beide heren kennen de datum uit hun hoofd!) door twee van de toentertijd in Rekken gestationeerde politie-agenten. Dat was geen gek idee want de animo was meteen al groot; ruim 60 leden sierden in de beginjaren de ledenlijst! Tot 1976 werd op demontabele banen geschoten in café Hagens (thans gesloopt). Vanaf dat moment beschikt sv SIOS over een eigen gebouw: de "Olde Schole" aan de Lindevoort te Rekken. Dit gebouw werd de afgelopen jaren driemaal vrij ingrijpend verbouwd, hetgeen resulteert in een pracht van een schietaccommodatie waar het zeer goed toeven is. Op dit moment is een "bouwstop" afgekondigd, de bodem van de kas is in zicht. Zoveel heeft sv SIOS op dit moment ook niet meer te wensen. Men is uitermate tevreden met het huidige onderkomen. Voorlopig kunnen ze vooruit.

De vereniging telt ruim 30 leden. Een aantal waar menige collega-vereniging jaloers op is. Waarom dan toch maar zo weinig teams opgesteld, zo vroeg zich in het vorige interview sv 't Keugeltje af?

Volgens Buunk is dat eenvoudig te verklaren. Een groot deel van de leden is werkzaam in de agrarische sector. Vooral in de maïsoogstperiode en in het voorjaar zijn juist deze leden hard nodig bij hun werkgever. Het schieten "schiet" er dan noodgedwongen bij in. Minder (kleine) teams opstellen zou echter betekenen dat diverse wedstrijden zouden uitvallen etc. En dat is een situatie die niemand wil.

sv 't Keugeltje vroeg zich ook af hoe het pistoolschieten op dit moment bij sv SIOS verloopt.

Daar is, aldus Buunk, weinig animo voor. Af en toe wordt door de leden met het pistool geschoten, echter meer als aardigheid tussendoor dan als serieuze schietdiscipline. Een aparte pistoolcompetitie acht hij dan ook niet haalbaar. Voor de leden wordt éénmaal per jaar een feestavond georganiseerd en ook de zogenaamde "oudejaarsavond" wordt ieder jaar weer druk bezocht. Qua competitie wordt uitsluitend aan de GEB-competitie deelgenomen.

Actieve ledenwerving heeft sv SIOS niet nodig. Nieuwe leden melden zich in het algemeen spontaan aan, al dan niet enthousiast geworden door het jaarlijkse bedrijvenschiettoernooi. Dit jaarlijkse toernooi (eerste drie weken van november) kent een grote deelname uit Rekken en omgeving. Aan de wedstrijden in 1996 werd bijvoorbeeld door ruim 500 schutters (118 viertallen) deelgenomen! Na het bloemencorso is dat één van de grotere evenementen in het dorp Rekken zou je zeggen.

Tot slot volgt nog de vraag voor sv De Kroon te Eibergen. Is er iets aan de verwarming te doen?

Tot zover s.v. De Kroon Groenlo.

Vorige gesprek   Volgende gesprek

Borculo, april 2023, HM Privacyverklaring