Home Organisatie Uitslagen Verenigingen Berkelschutters Schema's Foto's Diversen


In het vizier nummer 8: sv Diabolo


In 1993 en 1994 had Arjan Klein Hazebroek gesprekken met afgevaardigden van alle schietverenigingen binnen Schietbond GEB. Dit werd gebracht via de rubriek "In het vizier" binnen de toenmalige GEB-bode. De GEB-bode was een maandelijks verspreid boekje met een aantal artikelen waarvoor naast Arjan vooral de toenmalige secretaris van de GEB, J.C. de Bruijn van SV de Kroon Eibergen, had getekend. Toen was er overigens nog sprake van 12 verenigingen. SV de Grensschutters heeft ondertussen afscheid genomen van Schietbond GEB.

Vorige gesprek   Volgende gesprek

Het achtste artikel, een gesprek met Piet vd Brug van s.v. Diabolo:

Hoewel de meteorologische zomer al lang is begonnen, is het op de avond dat ik Piet van de Brug (voorzitter van s.v. Diabolo) interview nog behoorlijk fris.

Wanneer is s.v. Diabolo opgericht?

Diabolo is opgericht in 1959. Eén van de oprichters, H.J. te Kortschot is erelid bij onze vereniging. Bij café De Buitensingel te Borculo werden voor iedere wedstrijd de banen opgezet en weer afgebroken. Mensen van het eerste uur zullen zich ongetwijfeld nog herinneren dat de hele vloer bewoog zodra iemand naar het toilet moest! Later werd verkast naar de huidige stek. Ook werd een tijdje in de coöperatie te Borculo geschoten. Dit was echter van korte duur.

Jullie schieten ook met vuur?

Nee, dat denken wel meer mensen. S.V. Geesteren schiet klein kaliber. Ze maken gebruik van dezelfde accommodatie als wij en we doen een aantal activiteiten samen, maar voor het overige staan beide verenigingen geheel los van elkaar.

Op dit moment telt s.v. Diabolo circa 36 leden. Velen zal het opgevallen zijn dat Diabolo de laatste jaren sterk gegroeid is. Met name het grote aantal jeugdleden is opmerkelijk.

Hoe krijgen jullie dat voor elkaar?

Dat is eigenlijk vanzelf ontstaan. Door de organisatie van het schiettournooi in het kader van Geesteren 1000, het jaarlijkse bedrijvenschiettournooi en de organisatie van schietavonden raakten en raken mensen geïnteresseerd in de schietsport. Ook tieners. Iedere maandagavond is er een trainingsavond voor de jeugd. Een van de bestuursleden gaat bij de ouders van potentiële jeugdleden op bezoek om iets over onze vereniging en de schietsport te vertellen. Dit zet toch wel zoden aan de dijk, want we hebben op dit moment 8 jeugdleden.

Een aantal schiet ook mee in de competitie?

Dat klopt. Je moet echter niet vergeten dat dit van de overige leden enige aanpassing vereist, immers er moet wel rekening worden gehouden met zaken als school, huiswerk, beperkt budget etc. Ik moet zeggen dat onze leden hier prima mee omgaan en de jeugdleden perfect opvangen en begeleiden.

Diabolo schiet naast de GEB-competitie nog een onderlinge competitie. Het jaarlijkse bedrijventournooi (circa 200 schutters op één avond!) werd ook al genoemd. Een wens is dat dit ooit nog eens kan uitgroeien tot een bedrijven- èn buurtentournooi. Uiteraard ontbreekt ook een feestavond niet op de agenda van s.v. Diabolo.

Grootste nevenactiviteit op dit moment is de nieuwe clubaccommodatie op sportpark De Wildbaan. Hier gaan heel wat vrije uurtjes van de leden in zitten. Waarom weg bij Veneberg?

Een eigen accommodatie was altijd al een grote wens van onze vereniging. Tussen ons en de vorige uitbater van het café-restaurant ontstonden wat wrijvingen, waardoor uiteindelijk het definitieve besluit werd genomen om te vertrekken. Bij de gemeente werd gevraagd naar mogelijke vervangende accommodatie. Dit leverde in eerste instantie niets op. Op een gegeven moment bleek dat de v.v. Reünie haar oude kleedkamergebouw wilde verkopen. Wij konden het gebouw van de gemeente kopen voor het symbolische bedrag van 1 gulden. Mooier kon het niet. Dat de notariskosten echter 1.685 gulden bedroegen vertelde de gemeente er niet bij. Dat was een behoorlijke domper op de feestvreugde, maar we zijn desalniettemin erg blij met dit gebouw op deze stek.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de verbouwing van het nieuwe schietlokaal. Met Berend Veneberg, de huidige uitbater van De Buitensingel, die ons met lede ogen zag vertrekken, is afgesproken dat we nog vijf jaar blijven huren. Hiervan zijn nu twee jaren verstreken. Daarmee is ook meteen de vraag van HSV beantwoord: het nieuwe gebouw is uiterlijk over drie jaar klaar. Ook HSV ontvangt dan een uitnodiging voor de opening.

Doordat de verbouwing over vijf jaren is uitgesmeerd kunnen we ook op ons gemak rondkijken voor (tweedehands) bouwmateriaal. Iets dat ons al menige besparing heeft opgeleverd.

Wat vind je van de G.E.B. competitie?

Gezellig, zeker nu het schieten met viertallen weer is ingevoerd. De G.E.B. moet echter oppassen niet te professioneel te willen zijn. Het merendeel van de schutters is recreatief. Mijns inziens moet daarom vaak (vaker) een gulden middenweg worden bewandeld tussen prestatie en recreatie.

Heeft s.v. Diabolo nog wensen?

Een fijn en betaalbaar schietgebouw voor onze leden.

Daarnaast hoopt Piet dat s.v. Diabolo ooit het Nederlands Kampioenschap Luchtgeweer mag organiseren. Van zijn bezoek aan het laatste N.K. in mei is hij danig onder de indruk. Wie weet lukt dat nog voor 2000!

Tot slot Piet, een vraag voor sv De Grensschutters:

Waar blijven de vrouwelijke schutters bij sv De Grensschutters?

Arjan Klein Hazebroek

Vorige gesprek   Volgende gesprek

Borculo, april 2023, HM Privacyverklaring