Home Organisatie Uitslagen Verenigingen Berkelschutters Schema's Foto's Diversen


In het vizier nummer 4: sv de Groene Jager Barchem


In 1993 en 1994 had Arjan Klein Hazebroek gesprekken met afgevaardigden van alle schietverenigingen binnen Schietbond GEB. Dit werd gebracht via de rubriek "In het vizier" binnen de toenmalige GEB-bode. De GEB-bode was een maandelijks verspreid boekje met een aantal artikelen waarvoor naast Arjan vooral de toenmalige secretaris van de GEB, J.C. de Bruijn van SV de Kroon Eibergen, had getekend. Toen was er overigens nog sprake van 12 verenigingen. SV de Grensschutters heeft ondertussen afscheid genomen van Schietbond GEB.

Vorige gesprek   Volgende gesprek

Het vierde artikel, een gesprek met de heren Loskamp van de Groene Jager Barchem:

Praat je over s.v. De Groene Jager Barchem, dan praat je over (en met) Loskamp! Voor deze aflevering van In het vizier begaf ik mij naar Ruurlo, alwaar ik een gesprek had met de heren Loskamp sr. en jr., respectievelijk oud-voorzitter en voorzitter van deze jongste telg in de G.E.B.-familie. Allebei schutters in hart en nieren. s.v. De Groene Jager Barchem is nog maar enkele jaren lid. Daarvoor schoten zij bij de Twentse Bond van Luchtgeweerschutters. De afstanden werden bezwaarlijk en toen bovendien het competitie-systeem werd gewijzigd, besloot men over te stappen naar de G.E.B. Een beslissing waar men overigens geen spijt van heeft! Vóór de Twentse Bond schoot s.v. De Groene Jager Barchem een zgn. post-competitie bij de schietbond Oost-Gelderland.

Even terug naar het begin. Hoe is de s.v. De Groene Jager Barchem ontstaan?

In 1960 staken enkele, op de kermis enthousiast geworden schutters, de 'koppen' bij elkaar en richtten een schietvereniging op. Begonnen werd in de zaal van hotel-restaurant De Groene Jager te Barchem (vandaar de naam). Later week men uit naar de kelder van het hotel. Na een wisseling van eigenaar ging het hotel-restaurant dicht. Uitgeweken werd naar camping De Heksenlaak in Zwiep, doch ondertussen had men zich al wel verzekerd van een plek in het in aanbouw zijnde dorpshuis Het Onderschoer. Toen dit klaar was kwam men op de huidige lokatie terecht met in eerste instantie semi-permanente banen en later permanente. Een plek waar men zeer tevreden mee is! Ook de s.v. Berkelschutters maakt voor de thuiswedstrijden dankbaar gebruik van deze mooie accommodatie.

Zijn er in de Lochem eigenlijk nog meer schietverenigingen?

Nee, geen enkele op dit moment. Vroeger schijnen er wel enkele zeer bekende schietverenigingen geweest te zijn. Wel hebben we enkele enthousiaste leden uit Lochem.

Wat voor activiteiten organiseren jullie?

In de zomermaanden organiseren wij een onderlinge competitie van 40 schoten per maand. Daarnaast een feestavond en eenmaal per jaar gaan we met een aantal leden kleiduivenschieten in Halle. Verder organiseren wij in samenwerking met de Twentse KabelFabrieken het jaarlijkse bedrijvenschiettournooi in de gemeente Lochem. Ook kunnen onze banen gehuurd worden in samenhang met een kegelavond o.i.d.

s.v. De Groene Jager Barchem staat op dit moment in het competitieboekje bekend als 'Barchem'. Waarom?

Het kwam minimaal eenmaal per seizoen voor dat de tegenstander voor s.v. De Groene Jager Borculo bij ons stond. Ook andersom was dat het geval. Vandaar.

Hebben jullie als vereniging nog wensen?

Nou, we zouden best wel meer dames in ons ledenbestand willen hebben. En we zitten voorzichtig te denken aan vol-automatische banen, maar dat op de langere termijn. We zijn zeer tevreden met wat we hebben en met af en toe wat kleine aanpassingen komen we al een heel eind!

De G.E.B.-competitie, naar tevredenheid?

Voor de jeugd en de beginnende schutters vinden wij de drempel voor met name de A- en de H-klasse nogal hoog. Misschien kunnen die klassen wat ruimer gesteld worden? Het verschieten van de Haak & Hoek-beker vinden wij een farce. Alleen de verenigingen met de hoogste schutters maken hierbij een kans. Onze vereniging komt daarbij nooit aan de bak!

Het eerstvolgende interview is met s.v. De Kroon Groenlo. Hebben jullie daar nog een leuke vraag voor?

Wij zouden graag willen weten of zij bang zijn om te verliezen. In hun beide B-teams, die ook nog eens beide in de B-klasse schieten, zitten twee A-schutters. Wij vinden dat eerlijk gezegd niet zo sportief. Waarom niet één A-team in de A-klasse met twee B-schutters en één B-team in de B-klasse?

Heren Loskamp, bedankt voor het gesprek en veel succes met s.v. De Groene Jager Barchem!

Arjan Klein Hazebroek

Vorige gesprek   Volgende gesprek

Borculo, april 2023, HM Privacyverklaring