Home Organisatie Uitslagen Verenigingen Berkelschutters Schema's Foto's Diversen


In het vizier nummer 5: sv de Kroon Groenlo

In 1993 en 1994 had Arjan Klein Hazebroek gesprekken met afgevaardigden van alle schietverenigingen binnen Schietbond GEB. Dit werd gebracht via de rubriek "In het vizier" binnen de toenmalige GEB-bode. De GEB-bode was een maandelijks verspreid boekje met een aantal artikelen waarvoor naast Arjan vooral de toenmalige secretaris van de GEB, J.C. de Bruijn van SV de Kroon Eibergen, had getekend. Toen was er overigens nog sprake van 12 verenigingen. SV de Grensschutters heeft ondertussen afscheid genomen van Schietbond GEB.

Vorige gesprek   Volgende gesprek

Het vijfde artikel, een gesprek met de Kroon Groenlo:

Een gesprek met het dagelijks bestuur van s.v. De Kroon Groenlo: Frans Bleumink (voorzitter), Herman Stortelder (secretaris) en Bennie Leuvenkamp (penningmeester). Op de plek waar de vereniging begonnen is en waar zij nog altijd graag vertoeft: café De Kroon te Groenlo. Zoals bij veel andere verenigingen staken ook hier een paar enthousiaste schutters de "koppen" bij elkaar en richtten een schietvereniging op. De naam en accommodatie werden uiteraard snel gevonden.

Begonnen werd met één baan in het café. Later werd een schuurtje achter het café gebouwd. Veel schutters zullen zich de vijf kokers waardoor geschoten werd weten te herinneren. Later werd de schuur uitgebreid zodat ook een kantine/telruimte kon worden gemaakt. En tot op heden bevalt deze behuizing met zes volautomatische banen uitstekend. s.v. De Kroon Groenlo heeft op dat gebied dan ook geen wensen.

Werd meteen in de GEB-competitie meegeschoten?

Nee, de GEB werd in 1959 opgericht, s.v. De Kroon Groenlo een jaar eerder. In de beginjaren vonden regelmatig uitwisselingen met de schietverenigingen in Haarlo en Beltrum plaats. Later sloten we ons bij de GEB aan.

De postcompetitie van Schietbond Oost-Gelderland vonden we op een gegeven moment te beïnvloedbaar, zodat we daar zijn uitgestapt. De Twentse Bond mocht zich in een enthousiaste deelname uit Groenlo verheugen, maar ook hier begonnen zowel de afstanden als de gewijzigde opzet van de competitie ons parten te spelen, reden waarom wij uiteindelijk zijn afgehaakt.

s.v. De Kroon Groenlo koestert echter een stille hoop dat het onlangs geopperde voorstel tot het regionaal verschieten van de Twentse Bond competitie aan zal slaan.

Wat heeft s.v. De Kroon Groenlo haar leden naast de GEB-competitie nog meer te bieden?

De jaarlijkse klootschietmiddag/-avond is een evenement waar alle leden naar uitkijken. Een wellicht nog grotere happening is de ochtend van Tweede Kerstdag!

Hoezo?

Op die ochtend komen zonder uitzondering vrijwel alle leden met partners en kinderen in ons schietgebouw bij elkaar. Alle volwassenen doen mee aan het vogelschieten op de speciaal vervaardigde triplex adelaar. De kinderen worden met spelletjes vermaakt. Verder wordt er onder het genot van een hapje en een drankje naar dia's gekeken, gezellig gekletst, enz. Ik denk dat geen van onze leden deze ochtend wil missen!

Jullie vertelden dat ieder jaar een aantal geüniformeerde leden van s.v. De Kroon Groenlo het Grolse schutterspaar begeleiden. Hoe is dat ontstaan?

In de beginjaren droegen wij jagerskleding. Op een gegeven moment besloten we tot aanschaf van een aantal uniformen. Deze hielden het echter niet zo lang vol. 16 jaar geleden hebben we bij een echte uniformenfabriek goede uniformen laten maken. Van die beslissing hebben we nog steeds plezier. Ieder jaar worden wij gevraagd het schutterspaar te begeleiden in de optocht. En dat doen we graag en met plezier!

Een aantal jaren geleden zijn we daarnaast, uiteraard in overleg met de plaatselijke feestcommissie, begonnen met het zgn. jeugdvogelschieten. Dat vindt plaats met luchtgeweer en triplex vogeltje. Een groot succes! De winnaar of winnares krijgt van ons een jaar gratis lidmaatschap aangeboden.

Eénmaal per jaar hebben we een uitwisseling met de Schützenverein Brambauer uit Lünen bij Dortmund (ca. 400 leden!). Dat is bij toeval ontstaan en de wederzijdse contacten worden nu al ruim dertig jaar met plezier onderhouden.

s.v. De Groene Jager uit Barchem zou graag willen weten of jullie bang zijn om te verliezen. In jullie beide B-teams, die ook nog eens beide in de B-klasse schieten, zitten twee A-schutters. Zij vinden dat eerlijk gezegd niet zo sportief. Waarom niet één A-team in de A-klasse met twee B-schutters en één B-team in de B-klasse?

Zo op het oog hebben zij gelijk. Het wordt echter anders als je de achtergrond weet. Enige tijd voor het begin van de competitie was er sprake van dat één van onze twee A-schutters door omstandigheden wellicht zou stoppen met schieten. Wij vonden het niet prettig wanneer het betreffende A-team één van haar beste krachten zou verliezen en daardoor voor spek en bonen in de A-klasse mee zou moeten schieten. Besloten werd om de beide A-schutters te spreiden over twee B-teams. De betreffende schutter kon gelukkig blijven schieten, maar de ontstane situatie kan niet in deze competitie worden teruggedraaid. Volgend seizoen kunnen de tegenstanders hun borst echter natmaken, want dan komen we zeer zeker met een A-team in de A-klasse uit!

Ik hoop als volgende vereniging s.v. Haak & Hoek te bezoeken. Hebben jullie daar nog een vraag voor?

Ach, we schieten met veel plezier bij s.v. Haak & Hoek en eerlijk gezegd hebben we daar niets te klagen. En niets te vragen.

Tot zover s.v. De Kroon Groenlo.

Arjan Klein Hazebroek

Vorige gesprek   Volgende gesprek

Borculo, april 2023, HM Privacyverklaring