Home Organisatie Uitslagen Verenigingen Berkelschutters Schema's Foto's Diversen


In het vizier nummer 3: sv Kerkloo

In 1993 en 1994 had Arjan Klein Hazebroek gesprekken met afgevaardigden van alle schietverenigingen binnen Schietbond GEB. Dit werd gebracht via de rubriek "In het vizier" binnen de toenmalige GEB-bode. De GEB-bode was een maandelijks verspreid boekje met een aantal artikelen waarvoor naast Arjan vooral de toenmalige secretaris van de GEB, J.C. de Bruijn van SV de Kroon Eibergen, had getekend. Toen was er overigens nog sprake van 12 verenigingen. SV de Grensschutters heeft ondertussen afscheid genomen van Schietbond GEB.

Vorige gesprek   Volgende gesprek

Het derde artikel, een gesprek met sv Kerkloo:

De derde vereniging die in de rubriek In het vizier in het voetlicht treedt is s.v. Kerkloo. Een naam overigens, die is ontleend aan de benaming van de buurt en het bos waar het schietgebouw dichtbij is gelegen. Voorzitter Vos wilde het gesprek niet alleen doen en had gezorgd voor versterking in de vorm van de heren Nijenhuis, Ten Elshof en Bensink. En zo ontstond op een heldere herfstavond een geanimeerd gesprek in het mooie schietgebouw van s.v. Kerkloo.

s.v. Kerkloo werd op 2 oktober 1957 opgericht door een aantal schietenthousiastelingen. Zonder buks begin je natuurlijk als schietvereniging niet veel en derhalve werd voor 118 gulden een buks aangeschaft bij Martens in Vorden. In 1958 besloot Kerkloo over te gaan van de korrel op diopter en op een ander model kaart. In 1959 kwam er al een tweede buks bij.

Geschoten werd de eerste jaren bij leden op de deel, zoals dat ook bij veel andere verenigingen gebeurde. De verhalen horende schijnt het er in de beginjaren nogal vrolijk aan toe te zijn gegaan tijdens de schietwedstrijden. Zo stond ergens een baan waarbij men over een bed moest schieten. Degene die er in lag liet het wel om z'n hoofd op te richten!

Begonnen werd met 13 leden, welk aantal in de loop der jaren is uitgegroeid naar zo'n 40 leden. Kerkloo doet niet bewust aan ledenwerving. Wie lid wil worden is van harte welkom en meldt zich wel. Enkele leden hebben meegedaan aan de K.N.S.A.-training (via de G.E.B.) en brengen de liefhebbers de fijne kneepjes van het vak bij.

Naast een onderlinge competitie werd in het verleden ook meegedaan aan wedstrijden van de Twentse Bond. Momenteel schiet men alleen de G.E.B.-competitie. Verder is er een uitgebreide onderlinge competitie. 's Zomers 10 series van 10 schoten en 's winters 20 series van 10 schoten. De zomer- en winter-"schietavonden" op maandag worden goed bezocht.

Hoe komt Kerkloo aan dit schietgebouw?

In eerste instantie was het schietgebouw een oude directiekeet die in 1971 in Aalten werd gekocht. Op een zaterdag werd de keet in Aalten door de leden afgebroken en overgebracht naar Rekken. Daar werd de keet weer opgebouwd en aangepast. Jaren later is er een stuk bijgebouwd en zo'n 2 jaar geleden kreeg het gebouw zijn huidige aanzien. Er werd bijvoorbeeld een stenen buitenmuur gemetseld. Bovendien was de parkeerplaats op de avond van het interview net verhard.

S.v. Overkamp vroeg zich trouwens in het vorige nummer af waar jullie dat toch allemaal van doen?

Dat is geen geheim. Dat doen wij puur uit eigen middelen, d.w.z. contributies en opbrengsten van de bar. Daarnaast werd een gemeentelijke subsidie verleend en bovendien doet een goed geldbeheer door de penningmeester een hoop.

Organiseert s.v. Kerkloo nog andere activiteiten?

Ja, naast een jaarlijks schiettournooi organiseert Kerkloo ook ieder jaar een klootschiettournooi voor Eibergse verenigingen. Voor de leden is er eenmaal per jaar een kaartavond en een feestavond. Vroeger werden ook wel oriëntatieritten per fiets of auto georganiseerd, maar dat gebeurt nu niet meer. Uiteraard schiet Kerkloo ook mee met de zogenaamde Eibergse beker.

Over de G.E.B.-competitie zijn weinig opmerkingen. Wat te denken van de G.E.B.-uitslagen op de Eibergse kabelkrant? Het wekelijks lossen van 24 schoten (20 maal gewoon en 4 maal het 6e-schot) valt met name de oudere leden zwaar.

Wat denken jullie van een veteranen-klasse?

Dit idee krijgt vanuit Kerkloo-kring bijval. Een kleine, tweewekelijkse, competitie voor schutters en schutsters met het 6e schot die dat willen. Series van 10 schoten plus 2 maal het zesde schot, daar voelt men wel voor. Een idee wellicht om verder uit te werken.

Tot zover deze keer In het vizier. Helaas wist s.v. Kerkloo geen vraag voor s.v. De Groene Jager uit Barchem te bedenken, die als volgende vereniging aan de beurt is. Niet zo erg, daar vind ik wel wat op.

Arjan Klein Hazebroek, Haarlo, december 1993

Vorige gesprek   Volgende gesprek

Borculo, april 2023, HM Privacyverklaring